Reis Elzas, Baden en Pfalz

Zondag 22 april bezochten we het gerenommeerde Elzas huis van Marcel Deiss. Dit huis wordt gerund door 2de generatie Jean Michel Deiss en zijn vrouw Clarisse. Hij is een bevlogen man vol met passie en toewijding aan zijn manier van wijn maken, waarin de natuur centraal staat (hoog boomknuffel gehalte). 

In zijn wijnen gebruikt hij niet een bepaald druivenras, maar een blend die op kan lopen tot 60 soorten (ook wel een field blend genaamd). 

Dit resulteert in complexe wijnen met verschillende smaaklagen. Zijn visie op het proeven was ook een volledige nieuwe kijk hierop, waarbij er meer focus wordt gelegd op proeven zonder te ruiken. 

Na de rondleiding en proeverij van Deiss zetten we onze reis voort naar ons eerste slaap adres in Saint-Hyppolyte hotel Val-Vignes. Hier een lekker 3 gangen diner genoten met de Elzas en Costieres de Nimes wijnen van het huis Kreydenweiss. 

 

Maandag ochtend stondt Franz Keller in Baden op het programma. De regio waar we belanden is overweldigend, wat voornamelijk gekarakteriseerd wordt door wijngaard op terrassen die tegen de stijle hellingen zijn aangelegd. 


Na een rondleiding door het nieuwe complex van 30.000m3 dat is aangelegd verscholen in de heuvels, schuiven wij aan tafel om de volledige range van instap tot Großes Gewächs te proeven. De verassingen waren de Chardonnay, Pinot Gris en Pinot Noir GG.

Omgeven door de prachtige natuur en stuk voor stuk prachtige wijnen met elegantie en diepgang was het een zeer geslaagde middag. We voelden al aan dat dit een dag zou worden die we niet snel zullen vergeten. 

Het werd bevestigd toen we in de avond gingen dineren in zijn top restaurant. De Schwarzer Adler is één van de oudste restaurants van Duitsland (1650) met een wijnkaart waar ieder Nederlands restaurant een puntje aan kan zuigen. 

Een fantastisch klassiek 6 gangen menu met diverse wijnen van Keller en ernaast een aantal door ons geselecteerde pareltjes. 


Na enkele rijpe, volle, elegante smaken was de keuze van een oude Pinot Noir uit de nieuwe wereld één van de grootste verassingen voor veelal klassieke wijndrinkers. Na 15 jaar stond het fruit centraal, wat een heerlijke verfrissing gaf na diverse stevige oudere wijnen. 

De avond liep uit tot in de late uurtjes. 

De volgende ochtend vertrokken we richting de Pfalz waar we een bezoek aan het huis Wittman brachten. Dit wijnhuis staat vooral bekend om zijn Rieslings. Na een rondleiding door de kelders en een blik te hebben geworpen op de botteling van wijn op schroefdop fles krijgen wij een proeverij van verschillende wijnen. Van de instap wijnen met primair fruit en frisse zuren tot de Großes Gewächs met veel complexiteit is het al snel duidelijk dat hier wordt geïnvesteerd in kwaliteit. 

 

Na dit korte bezoek terug richting Den Haag. 

Oudere berichten
Nieuwe berichten

Reageer

Je reactie moet eerst worden goedgekeurd

Sluiten

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg
Shop nu