In April was het dan zover een reis naar Spanje waarbij het al vroeg verzamelen was op Schiphol. Deze reis werd georganiseerd door onze importeur Wijnimport Bart, die voornamelijk bekend staat als top horeca leverancier, maar ook sinds Corona een samenwerking heeft gezocht met 12 icoon zaken in Nederland. Icoon zaak houdt in dat je redelijk wat wijn verzet maar vooral Uniek bent in je soort.
Aangekomen op Schiphol ging het heel snel, samenkomen op het meetingpoint, door de douane, het vliegtuig in, 2,5 uur vliegen en praten en vliegen en praten, landen, rijden en zo stonden we in de gaarden Canta la Perdiz van "wine legend" Jorge Monzón". Maximo Gayubo "rechterhand van Jorge deed de rondleiding en vertelde de ins en outs van de gaarden. Het schijnt dat Dominio del Aguila 40 hectare gaarden verdeeld heeft over 400 plots in de Ribeira del Duero, waarbij de oudste gaarden dateren net na 1900. In de foto is 1 van die hele bushvines te zien. Het is dan wordt dan ook wel heel duidelijk dat van die kleine gaarde van 1 hectare niet heel veel flessen wijn afkomen
Na een uur over de gaarden lopen gingen we door naar Burgos om de winery te inspecteren. Daar ontmoette we ook Jorge, die in de kelders bezig was. Jorge heeft bij een aantal gerenommeerde wijngaarden gewerkt waaronder Romanee Conti en Vega Sicilia. Bij Jorge merk je meteen dat het een man met heel veel passie is en gelukkig voor hem ontvangt hij bijna nooit importeurs en klanten. Jorge presteerde het om van Canta la Perdiz zijn top wijn 3 verschillende vintages te laten proeven en dit ging met goede glazen. Hij maakt van deze wijn 1000-1500 flessen, dus als hij veel groepen zou ontvangen dan heeft hij daarna niet veel meer te verdelen.
Na een rondleiding in de kelders ging we over tot een proeverij van alle gemaakte wijnen onder begeleiding van enkele hapjes. Absoluut geen aanrader waren de gefrituurde varkensoortjes, maar de ham was fantastisch. Hier proefden we onder meer de kostbaarste rosé ter wereld.
Na de prachtige rondleiding verkaste we naar het hotel van wijnhuis Arzuaga waar we werden ontvanger door export manager Eduardo. Arzuaga is opgebouwd door opa Florentino en heeft in de jaren 80 voordat de Ribeiro een D.O. kreeg heftig in land geïnvesteerd (nu 1400ha). In 1982 kreeg het gebied een D.O. en werden de landerijen gelijk meer waard. De eerste gaarden werden in 1985 aangeplant. Nu runt zoon Ignacio met zijn zus het bedrijf en merk je dat er een andere visie heerst. Opa mag op Ibiza spelen met de supermarkt en parkeerplaats terwijl zoon en dochter aanbouwen verbouwen en inzetten op luxe, terwijl de lokale wijnplukkers en bevolking in de ver gedateerde bar zitten. Naast een luxe spa telt het complex 2 restaurants waarvan 1 een michelin sterren heeft.
Na onze bezoeken aan de Ribeira hebben we een bezoek gedaan aan Toro, waarbij we bij een wijnhuis San Roman veel wijnen hebben geproefd met een scheve prijs/kwaliteit hadden. Dit zullen we dan ook niet gaan voeren.
Na Toro brachten we een bezoek aan Rueda bij Bodega Garciarévalo, waar we werden rondgeleid door zoon Antonio die de scepter aldaar zwaait. Dit huis is echt een familiehuis waarbij bijna iedereen in het bedrijf werkzaam is. Aldaar een rondleiding en bezoek aan de gaarden, waar we het trieste nieuws kregen dat zij ook door vorst waren geraakt en er geschat verlies van 40-50% in 2024 oogst wordt verwacht. Tijdens de proeverij bij de bodega kregen we overheerlijke verdejos te proeven waarvan de Tresolmos eruit sprong. Tevens was het heel bijzonder dat we een verdejo uit 1993 kregen, die nog volledig het leven had.
In de avond hebben we bij de ouders een heerlijk diner genuttigd. Pa had namelijk een heerlijk lammetje uit de houtoven bereid en ervoor kregen we de lekkerste witte asperges die je je kan verbeelden(of was het zo lekker omdat we hard gewerkt hadden). Als digestive aan het einde van de maaltijd kregen we een grappa van de Albariño druif.
Volgende dag vroeg op om weer naar huis te vliegen en in het vliegtuig was het heerlijk na genieten van alle prachtige tijden die we hebben beleefd.