De wijngaarden van Waterkloof beginnen in de False Bay aan de voet van de Schapenberg. Oud (lang geleden) Gouverneur Simon Stel gebruikte deze berg als een uitkijk post, want vanhier kan je de volledige baai bewonderen. Naast de optimale condities (uitgesloten natuurlijk de Cape Doctor) vond de nieuwe eigenaar Paul Boutinot dit ook.
Bij Waterkloof werden wij opgevangen door wijngaard manager Christiaan, die ons alle ins en outs, die Waterkloof speciaal maakt laat zien. Waterkloof heeft op dit moment meer dan 100 inheems planten soorten, wat Waterkloof 1 van de verst gevorderden is met het omzetten van uitheemse planten soorten naar inheemse. Op de meeste facetten is Waterkloof al heel ver in Biodynamisch werken met een heel systeem van geiten keutels naar varkens modder naar wormen aarde. Ze zijn goed bezig bij dit wijnstate, waar ze zelfs eigen kaas maken. Hier gaat men traditioneel met werkpaarden door de gaarden en gebruikt dus zelf geproduceerde compost.
Na de uitgebreide uitleg van Christiaan nam Nadia het roer over om met ons het hele assortiment aan wijnen door te proeven. We proeven de klasse van Nadia, de gedrevenheid van Christiaan en de betrokkenheid van Paul Boutinot. Deze laatste zal onze toppers op de Nieuwe Wereld proeverij gaan schenken
Alsof het nog niet genoeg was, kregen we een 8 gangen lunch aangeboden in het chique restaurant van Waterkloof (nummer 1 in Zuid- Afrika). Nog half betoverd dromen we af naar de eetzaal en nemen plaats aan de mooiste tafel van het restaurant, wat kan het leven toch zwaar zijn zo nu en dan.
We krijgen door een menu voorgeschoteld wat tot in de puntjes verzorgd is, daarbij een passend wijnarrangement wat goed aansloot. Het lijkt of Waterkloof ieder jaar verbetert, dus binnen enkele jaren gaan we het weer testen.