Dag 2 is begonnen met een kleine toch aparte weer wijziging. Je zou het bijna niet verwachten maar het regent. Ondanks de regen staat de tuinman gewoon nog steeds het gras te bewateren als of er al maanden een droogte heerst. Merkwaardig maar goed, we eten rustig ons ontbijtje voordat we naar het wijnhuis van Gabriëlskloof gaan.
Ronald onze chauffeur staat weer te popelen om op pad te gaan en natuurlijk tijdens onze tocht krijgen we alle ins en outs over de route. Ditmaal brengt onze reis ons bij het Italiaans uitziende wijnhuis van Gabriëlskloof. Bij binnenkomst worden we omringd door de olijfbomen, schijnt dat ze hier een 22 hectare mee beplant hebben. Tevens wordt deze olijfolie bij verschillende top restaurants op tafel neergezet (gisteren ook bij Creation).
We worden bij binnenkomst al snel ontvangen door eigenaar Bernard Heyns, die ons vertelt over het wijnhuis. De persoon die ons in eerste instantie zou rondleiden blijkt een baby op komst te hebben en door deze reden hebben wij het getroffen met zijn stand-in Peter Allen Finlayson. Peter Allen is al 12 jaar wijnmaker van Crystallum en voert tevens de wijnscepter sinds 2015 bij Gabriëlskloof. Zowel vader al schoonzoon hebben lang overwogen om zaken en familie te combineren. Knoop werd mede doorgehakt, omdat de Gabriëlskloof zich voornamelijk richt op Rhône/Bordeaux druiven en Crystallum alleen werkt met de Bourgogne druiven.
Zowel de wijnen van Gabriëlskloof als Crystallum zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Niet voor niets heeft Peter Allen de Pinot Noir van het jaar verkozen door Platters geproduceerd. Je merkt wel duidelijk dat er nu meer een lijn komt in beide huizen, waarbij de Syrah een heel mooi voorbeeld is van rijkdom, fluweelzacht, kruidig met een heerlijk lange afdronk. Echter de verassing van de proeverij was een Bordeaux Blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot en Malbec. Deze wijn van maar 12,95 is van ongekende klasse in zijn prijs.
Voor de lunch hebben we een korte rondleiding door het gebouw genoten. Als eerste kwamen we in een soort van vatenhal met een uitzicht op de bergen waarop de Landscape Series van Gabriëlskloof zijn gebaseerd.
Daarna gingen we onder de grond en kwamen we in het echte speelparadijs van iedere wijnmaker. Het schijnt dat in deze kelder 4 wijnmakers hun wijnen tot geboorte laten komen. Een hechte groep vrienden met een belangrijke waarden wat betreft wijn; “Kwaliteit”.
Na enkele wijnen in de kelder te hebben geproefd, met zelfs een Sauvignon Blanc van Skurfberg, zijn we aangeschoven aan de eettafel. Naast de wijnmakers zaten hier ook alle trainees die hier werken tijden het winter seizoen van de wineries op het noordelijk halfrond. Alles wordt voor deze trainees betaald behalve de cappuccinos.
Heerlijke Shepard’s Pie met seizoensgroeten vullen de maag en na vele verhalen en een lekkere espresso gaan we huiswaarts. Vanavond op het programma de Volkskombuis!
Laat een opmerking achter