Raats family Wines

Raats

Voor een nieuw wijnland als Zuid-Afrika is het niet vreemd dat veel wijnbedrijven goed kijken naar hun buren en hun successen en dezelfde formule toepassen om eveneens succesvol te zijn op de zeer competitieve mondiale wijnmarkt. Maar als een land zich verder ontwikkelt, dan komen er ook steeds meer eigenzinnige bedrijven die juist proberen anders te zijn, en niet direct kopiëren wat anderen ook doen. De Raats Family mag tot deze nieuwe groep van wijnmakers worden gerekend. Ga maar na: waar iedereen voor de wijnen een hele serie druiven aanplant, daar heeft Raats zich helemaal geconcentreerd op twee druiven, Cabernet-Franc voor rood en Chenin-Blanc voor wit. Heel uitdagend, zeker in het geval van de Cabernet-Franc, die we in Zuid-Afrika nauwelijks zien in de rode wijnen. Wijnmaker Bruwer Raats ziet zowel in de Cabernet-Franc als in de Chenin-Blanc als ondergewaardeerde druiven, waar veel eer mee te behalen is. De familie ademt wijn, de edele drank komt hier uit alle poriën: pure passie! Elk wijngaardblok wordt tot in de perfectie verzorgd, om overal de meest perfecte kwaliteit te krijgen.

Raats is een typisch familiebedrijf, waar de hele familie ook écht bij betrokken is. Bruwer en Jasper Raats Senior zijn de eigenaren, waarbij Bruwer de wijn maakt en zijn vader Jasper de wijngaarden verzorgt. Inmiddels heeft ook Jasper Raats junior, Bruwers broer, zich bij het familiebedrijf gevoegd, als compagnon en om het werk in de wijngaarden te overzien. Bruwers vrouw Janice doet de administratie. De filosofie is om van de twee druiven wijnen te maken van absolute topkwaliteit. Dat gebeurt door de druiven van de in totaal 25 hectare wijngaarden -4 in eigen bezit, de rest gehuurd- apart te houden bij het wijn maken, om pas later de definitieve samenstelling te bepalen op basis van de beste vaten en tanks.

Hoewel twee druiven de hoofdrol spelen, is de echte hoofdrol voor de Chenin Blanc, omdat deze maar liefst 85% van de productie uitmaakt. Een van de troeven is dat er voor de Chenin gebruik wordt gemaakt van verschillende terroirs, die samen zorgen voor meer complexiteit in de wijnen. Onder andere wordt gezocht naar fruit van wat hoger gelegen wijngaarden in Stellenbosch, omdat de Chenin dan meer natuurlijke frisheid heeft, waardoor de wijnen een prachtige levendigheid kunnen behouden. Ook is een groot deel van de wijn afkomstig van oude stokken, waarmee de wijnen veel concentratie en kracht kunnen verwerven. Bruwer Raats is juist overtuigd van de kwaliteit van Chenin Blanc van oude stokken, die hij ziet als een van de grote troeven van de wijnen uit Zuid-Afrika.

Het succes van de wijnen van Raats wordt goed gedemonstreerd door de lovende kritieken in Engeland en de Verenigde Staten, en natuurlijk ook de exportcijfers. Maar liefst zo’n 80% van de wijnen verdwijnt naar het buitenland, en dat is voor een Zuid-Afrikaanse winery heel veel. En dat succes is heel snel gekomen voor een bedrijf dat zijn eerste wijnen bottelde in 2000.

 

Stellenbosch

Over Zuid-Afrika wordt vaak gesproken als de ‘Nieuwe Wereld’ op wijngebied. Maar de Kaap is al sinds de 17e eeuw bekend als wijnstreek. Vrijwel direct na het begin van de komst van de blanke kolonisten werden de eerste druivenstokken aangeplant. Bij de tocht om de Kaap naar het verre Indië werd hier aangelegd om te fourageren, en druiven en wijn waren aantrekkelijke producten om hier te maken, om mee te nemen op de schepen als ‘mond’ voorraad voor de verdere tocht. De Hollanders, onder aanvoering van gouverneur Simon van der Stel, betoonden zich dan ook ijverige planters van druiven en bedreven wijnmakers.

En de plek was zeer welgekozen, hoewel de keuze als wijnbouwgebied nooit werd gemaakt op grond van wijnbouwtechnische overwegingen. Van het begrip ‘terroir’ had toen nog niemand gehoord. Maar onze voorouders hadden een gouden greep op dit vlak, want ze kozen direct voor een van de beste plekken die er in Zuid-Afrika voor de wijnbouw te vinden zijn. Stellenbosch en het direct gelegen Constantia staan onder de directe invloed van de nabijgelegen koele oceaan. Dat heeft een beslissende invloed op de wijnbouw en de kwaliteit van de wijnen. Zuid-Afrika heeft door zijn ligging een warm klimaat, en de koele en nabije oceaan zorgt voor de ideale omstandigheden voor de wijnbouw. De koele oceaanwind zorgt er voor dat de druiven niet te snel rijpen en goede zuren opbouwen. Wijnen krijgen hier meer spanning en frisheid. Omdat Stellenbosch vrijwel direct aan het water ligt, profiteert het sterk van deze koele invloed van zee.

Bovendien mag Stellenbosch zich verheugen in een ondergrond die voor de wijnbouw zeer geschikt is. De bijzondere rode aarde, die de onderlaag vormt van veel belangrijke wijngaarden in de streek, heeft als eigenschap dat er op natuurlijke wijze water in wordt vastgehouden. Dit dient als een reservevoorraad voor de vochtvoorziening van de druivenstokken gedurende de warme en droge zomermaanden. Op deze manier moeten de druiven diep wortelen om hun voedingsstoffen boven te halen. Dit verklaart de bijzondere kracht en complexiteit van de wijnen van Stellenbosch, alsmede hun voortreffelijke balans. Het betekent ook dat het vooral een gebied is voor grote rode wijnen, omdat blauwe druiven het beste gedijen in dit warme klimaat en deze mooie ondergrond. Maar zeker ook voor de witte wijnen is de ligging van de wijngaarden dicht bij de koele oceaan van groot belang.

Sluiten

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg
Shop nu